Ιωάννης
Μπούγας

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. Ν.Δ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

 

Γεννήθηκε στην Άμφισσα το έτος 1964.

Είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ το 1987. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο και είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

· Το 1989 έλαβε άδεια ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος μετά από εξετάσεις στην τότε Περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών, στις οποίες πρώτευσε.

· Το 1999 διορίσθηκε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

· Δικηγόρος του Δημοσίου (Ν.Σ.Κ) από το 1990 έως το 1995.

· Νομικός Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας από το 1992 έως το 2004.

Διατηρεί Δικηγορικά Γραφεία σε Άμφισσα και Αθήνα, υπό την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» και έχει χειριστεί χιλιάδες νομικές υποθέσεις σε δικαστήρια όλων των Βαθμών. Επιπλέον κατέχει διαπίστευση διαμεσολαβητή από Facilit-8, το Κέντρο Διαμεσολάβησης Δ.Σ.Α και πιστοποίηση διαμεσολαβητή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Η εκδίκαση υποθέσεων που δεν είναι γνήσια ασφαλιστικά μέτρα κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη 2015), επίσης συμμετείχε στα συλλογικά έργα: «Κράτος - Ασφάλεια και ο ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών», (εκδ. Πολιτεία), «Η Συνθήκη της Λισσαβόνας» (εκδ. Βουλή των Ελλήνων).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Δικηγόρων (UIA), μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων και έχει διατελέσει εισηγητής σε νομικά συνέδρια και ημερίδες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Εξελέγη Βουλευτής Φωκίδας το 2004, το 2007 και το 2019.

· Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ. από 18.01.2021

· Υφυπουργός Ανάπτυξης (2009)

· Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. (2008 και 2019-2020)

· Αναπληρωτής Τομεάρχης Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ν.Δ. (2005)

· Μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

· Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση

· Αναπληρωτής Τομεάρχης Γραμματείας Καταναλωτή Ν.Δ. (2011-2012)

· Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών θητειών του, ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Δεοντολογίας και Απολογισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας και των Ειδικών Επιτροπών για την επανεξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας της οποίας υπήρξε γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης εγκλημάτων από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο.

· Ως βουλευτής Φωκίδας παρουσίασε ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων κι επέτυχε το 2005 την έγκριση του πρωτοποριακού προγράμματος για την προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και προώθησε σημαντικά έργα και δράσεις για το νομό.

· Ως Υφυπουργός Ανάπτυξης προώθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά προγράμματα για την νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, την τόνωση της αγοράς (π.χ πρόγραμμα απόσυρσης ενεργοβόρων συσκευών, εξοικονομώ κατ΄ οίκον κ.α) την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη Γεωθερμία και εξέδωσε τις απαραίτητες Υ.Α για την πιστοποίηση και χαρακτηρισμό 7 γεωθερμικών πεδίων στη χώρα. Διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία IRENA για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ολοκλήρωσε και κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Βιομηχανικές Περιοχές και Βιομηχανικά Πάρκα.

· Έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος Άμφισσας 1995-1998 και ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Φωκίδας 1999-2002.

· Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.

· Είναι παντρεμένος με την Αμαλία Παπαϊωάννου και πατέρας τριών παιδιών.